Alátétek

Az alátét legfontosabb feladata a csavarkötésnél elosztani az egy pontra ható erőt.  Alátét használata nélkül a csavarra kifejtett nyomaték kis felületen összpontosulna, amely roncsolná az alkatrészt. Az alátét ezt az erőt egy nagyobb felületen osztja el. Rendes tőle, nem? Akkor lehet ezt legjobban érzékelni, ha fába vagy vékony lemezbe csavarunk csavart.  A csavar gyakorlatilag szétroncsolja az anyagot.  Olyan ez, mint, ha az ember térdig járna a hóban, de, ha ekkor megnövelné a felületet egy síléccel, akkor kevésbé süllyedne bele, mert a léc elosztaná a terhelést egy, a talpánál sokkal nagyobb felületen. Az alátét másik fontos feladata, hogy megvédje a munkadarab felszínét. A csavar nem az eldolgozott felületen forog körbe, azt roncsolva, hanem az alátéten. Az élet más területein is használunk „alátéteket”, pl. raklapot teszünk az áru alá, szőnyeget a széklábak alá, cipőtalpat a lábunk alá, csészealjat a kávéscsésze alá, és mindnek megvan a maga alátét funkciója. Ugye, adja magát, hogy mindezeknél, nem csak a felület nagysága, de az anyag minősége és vastagsága is meghatározó tényezők. Így van ez az alátéteknél is. Nézzük tehát a változatokat!

A csavarok anyag, anyagminőségek szerinti csoportosítása
 • vas
 • edzett acél
 • rozsdamentes acél (A2)
 • saválló acél (A4)
 • sárgaréz
 • alumínium
 • vegyileg ellenálló műanyag (PA)
Típusok
 • DIN 125   lapos alátét  általános csavarkötésekhez    
 • DIN 440
 • DIN 9021
 • DIN 436   Fához széles, ún. fakötésű alátétet használunk. Fakötésű alátétek léteznek kerek és négyszögletes (DIN 436) kivitelben, de ez inkább csak esztétikai kérdés.  Az egyes változatok leginkább a külső-belső átmérő és vastagság arányban különböznek egymástól. Megkérdeztük a faipari felhasználót, hogy miért az egyik, vagy miért a másik fajtát használja előszeretettel, olyan választ adott, hogy olyat használ, amihez könnyebb fúrót szerezni. Tervezés esetén a kötött méretarányok könnyítik meg a tervező munkáját, pl. a DIN 9021 esetében a külső átmérő a furat átmérőjének háromszorosa – ezzel könnyű számolni

DIN 434 - DIN 435 Alátét U és I gerendákhoz. Ezek az alátétek lekövetik az idomacél felületének ferdeségét. Az U alátét  8%-os az I alátét 14%-os vastagságkülönbséggel kompenzálja az idomacél vastagságkülönbségét. Az alátétnek köszönhetően a csavar merőlegesen hajtható be és teljes felületén felfekszik az U vagy I idomra. Ezeknek az alátéteknek pontosan azért nagyobb a furat átmérője, mint minden más fajta alátétnek, mert a csavar szárának átmérőjénél bővebb furat könnyedén átengedi magán a nem éppen merőleges szögből érkező csavart is, amíg egy szűk furatban a kacska módon behatoló csavar sokkal inkább elakadna.

Lemezburkolatok, hullámlemezek szereléséhez tömítő alátéteket ajánlunk, amelyek egy enyhén kúpos fém tányér és egy belülről rávulkanizált elasztomer (pl. Neopren, vagy EPDM) kombinációi. Szereléskor a csavarfej lenyomja a kúpot és a rávulkanizált gumi kitüremkedik: a csavarszár felől annak menetébe, az alátét szélei körül pedig a munkadarab felületére nyomódik, és ezzel tömíti a szerelési pontot.

Kontakt és szigetelő alátéteket használnak az elektronikában. A kontaktalátétek növelik, a szigetelő alátétek pedig megszüntetik a kötési pont átvezetését. Létezik olyan szigetelő alátét is, amely nem csak egy tárcsa, hanem a csavarszárat, sőt még a csavarfejet is körbeölelő szigetelőanyag. Az elveszíthetetlen alátétek nem esnek le, mert a menetet utólag mángorolják a rá a csavarszárra, aminek ettől megnő az átmérője, és az alátét a meneten keresztül többé már nem tud lepotyogni. Lehet az lapos-, rugós-, fogazott-, hullámos alátét vagy ezek kombinációja, lényeg, hogy minden ott van, ahol kell, ráadásul egy csomó időt és vesződséget spórol nekünk a termelésben! Nehéz gépek, sportmotorok, küzdősportok, foci és a többi fiús pálya – a nők ma már mindenben lépést tartanak. Miért lenne ez másképp a csavaroknál?  Ha létezik elveszíthetetlen alátét-csavar, miért ne létezne alátét és anya kombináció is? Nagyon is létezik, a neve pedig kombi anya (cikkszám: 9085), amelyre úgy peremezik rá az alátétet, hogy az könnyedén elforogjon, de leesni nem tudjon. Nagyon praktikus.

Kérjen ajánlatot!

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.