Gabionok

A gabion elnevezést azokra a fémrácsokból készült kosarakra alkalmazzák, melyek kővel megtöltve, súlyuknál fogva biztosítják egy rézsű vagy mederpart állékonyságát. A gabion elnevezés az olasz „kas” vagy „kosár” szóból ered, de több nyelven használják a „kőkosár”, „kőbox”, „kődoboz” elnevezést is. A gabion kosarakhoz tűzi horganyzott, hegesztett acélrácsaink széles skálája használható, ezzel a felhasználási területek köre jelentősen kibővíthető: gabion támfalak, kerítések, kerti bútorok vagy akár falburkolatok készíthetőek! A gabionok rugalmasan sokféle célra előnyös megoldást nyújtanak, ezért az út-, víz- és vasútépítés mellett ma már divatossá vált az intézmények, közterületek, sőt a magánkertek tulajdonosai, tervezői számára is. Az időtálló, esztétikus eredmény érdekében a Steelvent2000 Zrt hegesztett gabion rácsai utólagosan, azaz a hegesztés után kerülnek tűzi horganyzásra!

 • Legelerjedtebb alkalmazási területe a gabion támfalaknak az út- és vasút építés. Vízépítésben jellemző a gabion kosarak mellett a gabion matrac alkalmazása a meder rézsű, illetve a meder ágy burkolataként. 

  osszes
  tamfalak
 • Amikor a magánszférát akarjuk megóvni a belátástól és részben a zajoktól is, akkor a teljes kerítést egybefüggően gabion szerkezetből alakíthatjuk ki. A gabion töltéséhez használt kövek színének kombinálásával egyszerűen építhetünk egyedi kialakítású gabion keítést.

  osszes
  keritesek
 • Kertépítésben legtöbbször a kisebb gabion támfalakkal, gabion kerti butorokkal, illetve szintén dekorációs célú gabion virágágyak különféle formáival találkozunk. Ezen kerti gabion támfalak legtöbbször használt mérete az 1m magas és 50 cm széles gabion támfal.

  osszes
  dekoracio
 • Egyre szélesebb körben válik divatossá a gabion, így ma már gabion burkolat is készül épületek külső falának díszítésére. Általában 15, 30, vagy 50 cm széles gabion burkolatot építünk. Itt is fontos a töltéshez használható kő szemcseméretének és a gabion rácsok sűrűségének összehangolása.

  osszes
  dekoracio