Faipari rögzítők

Általános

Napjaink faszerkezeteivel szemben támasztott számos elvárás létezik, mint például a tartószerkezeti funkció, az esztétika, és az egyszerű kivitelezhetőség az alkalmazott faipari kötőelemekre is kihatással vannak.

Ezeknek a faszerkezeti kötőelemeknek, faipari vasalatoknak egyrészt biztosítaniuk kell a faszerkezeti elemek kapcsolatát, ugyanakkor könnyen, és gyorsan szerelhetőnek, az igényeknek megfelelve gyakran láthatatlannak, diszkrét megjelenésűnek kell lenniük. A korszak mai gyártóinak ez nem megoldhatatlan probléma, hiszen a világ számos gyártója kínálja a legkülönfélébb megoldásait fa tartószerkezetek kötéseinek kialakítására, rögzítésére.
Századunk formatervezett faszerkezeti kötőelemei 1,5-4,0 mm vastag horganyzott acéllemezből készülnek, melyek a hagyományos ácskötéseket helyettesítik, a fakapcsolatokat egyszerűsítik, és egyben statikailag méretezhetővé teszik. A horganyzott acélelemek fokozottan ellenállnak az időjárási körülményeknek, speciális igénybevétel esetére rozsdamentes anyagból is készülnek.

A faösszekötő elemek használatának egyik előnye, hogy a faanyag keresztmetszetétől már nem függ az összekapcsolás erőssége, vagyis kisebb méretű faszelvényekkel is kivitelezhető ugyanaz a munka. A rendszer a kisebb terheket viselő faszerkezetektől (lépcsők, korlátok stb.) a nagy terhelést igénylő szerkezeti egységekig (tetőszerkezetek, csarnokok, födémrendszerek, stb.) a faépítészet számos területén alkalmazható. A felhasználási területük szinte korlátlan. Szeglemezestetők, hagyományos ácsolt faszerkezetek, tetőtér beépítések, térelválasztók, válaszfalak, különböző faházak, mezőgazdasági-, és ipari tárolók, ólak, kerti építmények, magaslesek, polcok, ládák stb. egészíthetik még ki a korábban felsoroltakat.
A felvázolt felhasználási lehetőségek széles köre, az összességében kedvező ár, a lerövidült kivitelezési idő, különböző hasznos és dekoratív szerkezeti csomópont kialakítására csábít.

A formatervezett faipari kötőelemek rendkívül megbízhatóak, jól méretezhető kötést biztosítanak, a beépítésük nem igényel speciális szerszámokat.

További pozitívuma, hogy sok rögzítőelem előre szerelhető, így a helyszínre alkatrészben előre szabott, és leszállított faszerkezeti elemeket csak egyszerűen egymásba kell csúsztatni. A rendszer mobil, arra is lehetőség van, hogy a már összeszerelt szerkezeteket a későbbiekben szükség esetén szétszedjék. Mivel a rendszer elemei között nagy számban találhatóak rejtett, süllyesztett kivitelűek, így a faszerkezeti kötőelemek előnyösen alkalmazhatóak látszó fa-, és födémszerkezeteknél is.

Erősített sarokelem
Sarokelem perforált lemezből
Egyszerű sarokelem
Sarokrögzítő betonhoz
 
 
Gerendapapucs külső rögzítéssel
135 fokos sarokelem
Állítható méretű gerendapapucs
Szarufa rögzítő
 
 
Oszloptalp
Csatlakozó lemez
Szegszalag
Perforált lemez

 

Kérjen ajánlatot!

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.